Het verhaal van Isabel

13 februari 2023


Isabel is vrijwilliger bij Kletsmaatjes. Na het afronden van haar eerste Kletsmaatjes-traject, kreeg Isabel te horen over de nieuwe pilot Kletsmaatjes voor Oekraïners. Ze meldde zich direct aan en was, samen met haar kletsmaatje, het eerste koppel dat het traject heeft afgerond. Wij zijn benieuwd naar haar ervaring en belden haar op:  

Aanmelding bij Kletsmaatjes

Door de corona uitbraak zat Isabel veel thuis. Kletsmaatjes leek een leuke manier om toch online nieuwe mensen te ontmoeten. Isabel dacht: "Als ik met online kletsen iemand kan helpen, dan is dat voor mij een kleine moeite." Na het afronden van het eerste Kletsmaatjes-traject, was Isabel enthousiast om door te gaan. De nieuwe pilot Kletsmaatjes voor Oekraïners werd daarom aan haar voorgesteld. Isabel: "De oorlog in Oekraïne is heel recent. Ik had niet per se een voorkeur, maar ik vond het belangrijk om in deze tijd iets voor Oekraïners te doen.”

Veel raakvlakken

Isabel vond het leuk om haar kletsmaatje te leren kennen. De coördinator van kletsmaatjes had hen gekoppeld en al snel kwam het koppel achter een aantal raakvlakken: "Mijn kletsmaatje is internationaal georiënteerd, we hebben ongeveer dezelfde leeftijd en hij was ook net afgestudeerd. Het was erg mooi om te horen hoe hij in het leven staat." Uiteindelijk hebben Isabel en haar kletsmaatje 50/50 online en fysiek in de bieb in Tilburg afgesproken. Isabel: "Voor mijn kletsmaatje was het ook fijn om op pad te kunnen en niet de hele tijd thuis te zitten."

Ondersteuning vanuit Kletsmaatjes

Isabel vertelt: "Qua ondersteuning vanuit Kletsmaatjes was het erg goed geregeld. Er was een online bijeenkomst vooraf en ik werd goed ingelicht over materiaal en oefendoelen. Ook heb ik de e-learning gevolgd. Het hielp goed om het traject op te starten." 

De start van het eerste traject verliep heel anders. Isabel rolde er heel spontaan in, maar ook dat verliep goed. Isabel: "Tijdens het eerste traject heb ik meer zelf bedacht. We keken bijvoorbeeld een aflevering Tegenlicht voorafgaand aan onze sessie. In onze tijd gingen we het dan bespreken, samenvatten, en dieper in op termen of onderwerpen die ze niet helemaal kon volgen. Dat vonden we een hele fijne manier om samen te werken. Tegelijkertijd steken we beiden veel op en mijn kletsmaatje leerde veel over de Nederlandse cultuur."  

"Mijn kletsmaatje was zelf ondernemer en door het programma Tegenlicht te bespreken leerde ze ook hoe het bedrijfsleven in elkaar zit.”

Eerste contact met de Nederlandse taal

Er zat verschil tussen het taalniveau van haar eerste en tweede kletsmaatje. Dit maakt de insteek van de gesprekken anders: “Beide kletsmaatjes spraken goed Engels, dus dat was een fijne back-up. Mijn eerste kletsmaatjes kon als best veel Nederlands verstaan en ook al wat Nederlands spreken. Mijn tweede kletsmaatje (Kletsmaatjes voor Oekraïners) sprak goed Engels, maar was nog nooit in aanraking geweest met het Nederlands. Dat merk je natuurlijk wel in de communicatie. Je merkt dat het snel overgaat op Engels. Ik probeerde telkens terug te gaan naar het Nederlands. Ik sprak dan zelf veel Nederlands, zodat mijn kletsmaatje woorden zou gaan herkennen. Mijn kletsmaatje hoeft dan niet direct zelf Nederlands te spreken, maar door te luisteren kan hij beter aanvoelen wat ik bedoel in het Nederlands. Meestal door mijn intonatie en doordat we stapsgewijs door de opdrachten gingen, kon hij mij wel volgen. Als je het heel vaak herhaalt, dan weet hij na een tijdje wel wat ik bedoel.” 


Wat kun je samen bereiken? 

Tijdens het tweede Kletsmaatjes-traject heeft Isabel 10 keer met haar kletsmaatje gesproken. De pilot Kletsmaatjes voor Oekraïners is dan ook korter dan het reguliere Kletsmaatjes-programma van 20 sessies. Wat kun je in 10 sessies met elkaar bereiken? Isabel vertelt: “10 keer kletsen is een goede periode. Zeker met iemand die nog nooit Nederlands heeft gesproken of gehoord kun je flinke stappen maken. Ook al zijn het maar een paar woorden die hij herkent en zelf kan uitspreken." Over de doelen vertelt ze: "Voor ons was het het doel om in het dagelijks leven met de Nederlandse taal uit de voeten te kunnen. Bijvoorbeeld in een winkel of bij de dokter. Zulke basisgesprekken waren het belangrijkst. Vaak hadden we een onderwerp, zoals school, werk, vervoer, winkels. We maakten dan een wordweb. Per woord legde ik alles uit. Zo kon hij het visueel in zich opnemen. Zeker als je het over school of werk hebt, dan kun je ook direct uitleggen hoe het werkt in Nederland.” 

“Het lijkt misschien heel simpel, maar het zijn flinke stappen die je zet, zeker als je gevlucht bent uit een land waar oorlog is. Daar heb ik dan ook veel respect voor.“

Activiteiten buiten Kletsmaatjes 

Isabel heeft haar kletsmaatje ook meegevraagd naar activiteiten buiten de Kletsmaatjes-sessies om, bijvoorbeeld naar het theater. Isabel: Zo ziet hij ook hoe dat is in Nederland. Ik merk dat hij ondernemend is en hij vindt het leuk om erop uit te gaan. Als ik één van zijn echt Nederlandse contacten ben, dan kan ik hem tippen om ergens naartoe te gaan. Ik stuurde dan ook regelmatig evenementen naar hem toe, waar hij naartoe kan gaan. Het is niet alleen een kletsmaatje, maar het is ook een soort vriendschap doordat we het goed met elkaar konden vinden."

"Ik zou Kletsmaatjes zeker aanraden! Er zijn veel mensen die hier hulp bij kunnen krijgen op deze leuke manier. "

"Kletsmaatjes is heel informeel en laagdrempelig. Het is een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en je horizon te verbreden. Op deze manier kom je in contact met iemand vanuit een hele andere cultuur." 


Op de vraag of Isabel en haar kletsmaatje elkaar nog spreken antwoordt Isabel: "Inmiddels hebben we beiden een baan gevonden, waardoor het lastiger wordt om af te spreken. Maar dit telefoongesprek maakt dat ik weer even contact met hem opneem!” 

Op dit moment staan er 500 nieuwkomers op de wachtlijst. Wil jij net zo’n mooie ervaring als Isabel? 
Meld je vandaag nog aan als taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes. 

>