“Ik durf nu in het Nederlands te bellen” 

23 april 2024


Sietske en Khincho hebben 6 maanden contact gehad via Kletsmaatjes. Wekelijks oefenden ze praktische gesprekken, zoals het wijzigen van een afspraak bij de huisarts. Khincho: “Ik durf nu in het Nederlands te bellen. Dat deed ik voor Kletsmaatjes niet.” In een interview delen ze hun ervaring:

 

Laagdrempelig

Khincho komt uit Myanmar en woont nu 4 jaar in Nederland. Khincho vertelt: “Spreken is voor mij echt moeilijk.” Thuis spreekt ze geen Nederlands, op haar werk een beetje, maar verder heeft ze weinig contact in het Nederlands. Ze heeft daardoor niet veel de mogelijkheid om Nederlands te oefenen. 

Sietske was al langer op zoek naar vrijwilligerswerk, maar vaak ging dat samen met een lange aanmeldprocedure. In de oproep van Abdelkader Benali zag ze hoe laagdrempelig het programma Kletsmaatjes is. Ze heeft zich direct aangemeld en na een korte intake met coördinator Lydia, kwam ze in contact met Khincho. 


Wekelijks spraken ze 1 uur met elkaar. Niet op een vast moment, maar wanneer het hen beiden uitkwam. Sietske: “Ik zag er nooit tegenop om met Khincho te kletsen, omdat het gewoon altijd leuk was. Toen ik een keer moe was voelde ik me vrij om tegen Khincho te zeggen dat ik die avond liever een half uur af zou willen spreken in plaats van een uur. Maar het was zo leuk en toen was het uur alweer voorbij.”


Praten over praktische onderwerpen 

De gesprekken tussen Sietske en Khincho verliepen vanzelf. Ze hadden van tevoren geen vaste onderwerpen. Vaak had Khincho een praktische vraag, waar Sietske mee kon helpen. Op die manier oefende Khincho niet alleen de Nederlandse taal, maar leerde ze ook hoe het in Nederland werkt. 


Zo ontving Khincho een brief van de voorschoolse opvang. Ze begreep de brief niet helemaal en Sietske hielp haar met bellen om meer informatie te krijgen. Tijdens het bellen kwam Sietske erachter dat ze zelf de brief ook niet goed had begrepen. Ze gingen ervan uit dat ze een plek hadden bij de voorschoolse opvang, maar het ging alleen nog maar over een plek op de wachtlijst. Sietske: “Ik dacht dat ik al veel wist over hoe moeilijk het is om als niet-nederlander in Nederland te komen wonen. Maar ik ben echt onder de indruk van hoe moeilijk het is als beide partners niet Nederlands zijn, zoals bij Kincho en haar partner. Ik was me er niet van bewust dat dit nog zo ontzettend veel moeilijker is. Als ik de brief al niet goed lees, hoe is dat dan voor Khincho? Dat heeft echt indruk op mij gemaakt.”  


Gelukkig valt het Sietske op dat er veel wordt aangeboden. Zo betaalt de gemeente de opleiding van Khincho en helpt een vrijwilliger, via Taal Doet Meer, haar zoontje met de Nederlandse taal. Sietske: “Toch moet je je weg naar alle instanties maar net weten te vinden.” 


Bellen in het Nederlands

Voordat Khincho met Kletsmaatjes begon, vond ze het lastig om zelf in het Nederlands te bellen. Het heeft haar veel geholpen om deze gesprekken samen voor te bereiden. Sietske: “Misschien helpt het ook wel dat Kletsmaatjes online is. Dan moet je ook (video) bellen!” 

Khincho heeft nu ervaren dat wanneer je vraagt of iemand langzamer wil praten zodat ze het beter begrijpt, mensen best bereid zijn om dat te doen. 


Afspreken in Utrecht

Sietske en Khincho hebben elkaar ook al een paar keer in het echt gezien. Toch hebben ze geen voorkeur voor online of fysiek contact. Voor het oefenen maakt het volgens het koppel niet uit. Khincho: “Beide hebben voor- en nadelen.” Het is leuk om elkaar in het echt te zien, maar het kost dan ook meer tijd om af te spreken. Sietske: “Online heeft echt voordelen bij het opstarten. Als je elkaar nog niet kent, is het laagdrempelig online. Als het klikt kun je daarna altijd nog ergens afspreken.” 

Het traject is inmiddels afgerond. Toch gaat Khincho dit weekend naar Sietske. Ze blijven dus zeker nog contact houden. 

Kletsmaatjes is op zoek naar vrijwilligers. Wil jij ook zo'n ervaring als Sietske? Meld je vandaag nog aan als taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes. 

>