Onderzoek naar Kletsmaatjes

Op dit moment doen we onderzoek naar welke ervaringen nieuwkomers en vrijwilligers hebben met hun kletsmaatje. Hoe gaan de gesprekken? Wat zou Kletsmaatjes kunnen verbeteren? En wat leren kletsmaatjes van elkaar? Dat doen we samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Met de resultaten kunnen we het programma nóg leuker en effectiever maken! 

Heb je vragen over het onderzoek? Kijk dan of jouw vraag tussen de veelgestelde vragen staat. 

Veelgestelde vragen

Waar gaat het onderzoek over?

We willen graag onderzoeken welke ervaringen nieuwkomers en vrijwilligers hebben met hun kletsmaatje. Hoe gaan de gesprekken? Wat zou Kletsmaatjes kunnen verbeteren? En wat leren jullie van elkaar? Meer informatie vind je in de informatiebrief (Nederlands; Engels).

Waarom zou ik meedoen aan het onderzoek?

Uit jouw antwoorden leren we wat jij van Kletsmaatjes vindt en wat er misschien beter kan. Zo help je mee om Kletsmaatjes nog leuker en leerzamer te maken. We willen de resultaten delen, zodat ook andere organisaties van dit onderzoek kunnen leren. Het wordt dan nog makkelijker voor nieuwkomers en Nederlanders om met elkaar in contact te komen! 

Wanneer kan ik meedoen?

Het is niet meer mogelijk om je voor dit onderzoek aan te melden. 

Wat moet ik doen als deelnemer aan het onderzoek?

Als deelnemer aan het onderzoek krijg je drie online vragenlijsten - zie ook de tijdlijn op deze pagina:

  1. aan het begin van je Kletsmaatjes-traject. 
  2. aan het einde van je Kletsmaatjes-traject
  3. drie maanden na het einde van je Kletsmaatjes-traject. 

Een vragenlijst is geen test: er zijn geen goede of foute antwoorden. Het invullen van een vragenlijst duurt 10 tot 15 minuten. De vragenlijst is in het Nederlands op A2-niveau. 

Wat zijn mijn rechten als onderzoeksdeelnemer?

Heel belangrijk: We delen jouw persoonlijke antwoorden met niemand. We zijn alleen geïnteresseerd in hoe nieuwkomers en vrijwilligers dit programma ervaren. Wij gaan voorzichtig om met jouw persoonsgegevens (volgens de AVG-wet). Je kunt op elk moment stoppen met meedoen aan het onderzoek. Je hoeft niet uit te leggen waarom. Deelname aan dit onderzoek heeft géén invloed op jouw deelname aan Kletsmaatjes. 

Krijg ik er iets voor terug?

Koppels die deelnemen aan het onderzoek maken kans op één van vijf uitjes. Ook kunnen onderzoeksdeelnemers die alle drie de vragenlijsten hebben ingevuld een boek winnen. Daarnaast worden de resultaten gedeeld met alle deelnemers aan het eind van het onderzoek (begin 2024).

Wie doet het onderzoek?

Mijn naam is Eline en ik ben sociaal psycholoog. Ik schrijf mijn promotieonderzoek over de impact van taalprogramma’s zoals Kletsmaatjes. Samen met mijn begeleiders werk ik aan de Rijksuniversiteit Groningen.


Als je vragen hebt over het onderzoek, dan kun je mailen naar taalmaatjes.studie@rug.nl

Heb je vragen over jouw Kletsmaatje of je traject? Neem dan contact op met je coördinator of de programmaleiding via kletsmaatjes@hetbegintmettaal.nl.

Wat is het verschil met de impactmeting van Kletsmaatjes?

Ook Kletsmaatjes zelf doet onderzoek onder de nieuwkomers binnen Kletsmaatjes. Misschien heb je al een korte vragenlijst ingevuld (de impactmeting). Ons wetenschappelijk onderzoek heeft nog meer vragen en levert nog meer inzichten op. Tijdens het onderzoek blijf je evaluatiemails van Kletsmaatjes ontvangen; je klikt dan een smiley aan. Deze evaluatiemails zijn geen onderdeel van het onderzoek.

Tijdlijn

Kletsmaatjes onderzoek tijdlijn

Foto header: OranjeFonds - Remko de Waal

>