Mooi om direct betrokken te zijn bij dat wat er écht toe doet.

Franka van Dommelen Directeur/Eigenaar

“De afgelopen jaren is mijn bedrijf hard gegroeid maar met Corona ging de vaart er een beetje uit,” vertelt eigenaar en directeur Franka van Dommelen. “Spannend maar ook hét moment om tijd en aandacht aan andere dingen te besteden. De wens om ‘iets’ bij te dragen aan de maatschappij broeide al langer. Doneren is natuurlijk een optie maar ik wilde liever iets actiefs doen. We zaten volop in de eerste lock down en ik hoorde veel ouders verzuchten dat ze veel tijd kwijt waren met huiswerkbegeleiding van hun kinderen. Hoe logisch voor ons als talige organisatie om daarop in te springen. Emma Handson ging via scholen kosteloos begeleiding aanbieden bij het huiswerk Nederlands. “


Financiële investering

Ook nadat de scholen weer startten met live onderwijs, bleven er werknemers van Franka actief als vrijwillig huiswerkbegeleider. Er waren ook collega’s die enthousiast waren, maar net wat minder affiniteit met kinderen hebben. “Deze mensen wilde ik een alternatief bieden,” zegt Franka. “En toen kwam Kletsmaatjes voorbij. We deelden dit project intern en dat leverde direct twintig reacties op. De eerste zes collega’s zijn nu gestart. Zij kletsen eens per week tijdens werktijd een uur met een nieuwkomer die de Nederlandse taal wil oefenen. De medewerkers krijgen gewoon betaald. De arbeidsinvestering is voor hen, de financiële investering – omgerekend zo’n achtduizend euro – ligt bij mij.” 


Hart voor taal

De mensen van Emma Handson hebben logischerwijs allemaal ‘iets’ met taal. Franka: “Ons hart ligt bij taal. En onze kracht ook. Wij weten dat als je een woord op een andere plek in de zin zet, de betekenis volledig anders kan worden. Wie de taal niet machtig is, leeft in een kleine wereld en ervaart beperkingen bij het volgen van een opleiding of het ontmoeten van mensen.” Hetty van Heeswijk is een van de zes taalfanaten van Franka die meedoet. Ze is kletsmaatje van Sarah uit Pakistan. Hetty: “Sarah woont al enige jaren in Nederland en kan zich prima verstaanbaar maken in het Nederlands, maar mist de ervaring om snel te schakelen met taal en vlot op woorden te komen. Daardoor kan ze de vaart niet goed in een gesprek houden.” 


Pakistaanse klederdracht

“Sarah is ontzettend leergierig en bereidt elke sessie zorgvuldig voor. Tijdens onze tweede afspraak had ze een presentatie voorbereid over Pakistaanse klederdracht. Naar aanleiding van zo’n presentatie gaan we verder praten en kan ze goed oefenen met het snel kiezen van de juiste woorden. Ze stelt vragen en ik noteer woorden in de chatfunctie van Skype. We hebben veel lol samen, hebben meerdere raakvlakken. Om ontspannen te kunnen oefenen is die klik wel handig. Het project Kletsmaatjes zorgt voor de juiste match en bij Sarah en mij is dat uitstekend gelukt. Kletsen met Sarah verrijkt me. Ik leer veel over een andere cultuur. En ik verbeter mijn gespreksvaardigheden.” 


Voldoening

Franka: “Hetty en Sarah zijn het uitgelezen voorbeeld van hoe het mes aan twee kanten snijdt. Hetty helpt Sarah met de taal oefenen en oefenen met Sarah geeft Hetty voldoening. Ik zie bovendien dat de collega’s onderling meer verbonden zijn doordat ze samen aan iets werken – in deze tijd van thuiswerken geen overbodige luxe. Je begrijpt dat ik als werkgever de vruchten pluk van tevreden, gelukkige en vitale medewerkers die voelen: mijn inzet doet er écht toe.”

>