Zoveel mogelijk oefenen in korte tijd

12 maart 2024


Karel en Yousef hebben hun kletsmaatjes traject afgerond. Ze pakten de gesprekken gestructureerd aan, zodat Yousef in korte tijd zoveel mogelijk zou oefenen en leren. Yousef:“In Nederland, als ik wil werken of studeren, moet ik de taal spreken. Anders kan ik dat niet doen.” In een interview vertelden Karel en Yousef over hun gesprekken. 

Yousef is 18 jaar en komt uit Syrië. Sinds 14 maanden is hij in Nederland. Yousef gaat naar een Internationale Schakel Klas (ISK) en wil daarna graag een opleiding volgen tot ingenieur. Daarvoor is het belangrijk dat hij goed Nederlands spreekt. Dat was voor hem dé reden om zich aan te melden bij Kletsmaatjes. 


Yousef werd een match met Karel. Karel is gestopt met werken en woont 6 maanden per jaar in Spanje. Hij heeft veel gereisd en gewerkt het buitenland. “Ik heb geen pedagogische achtergrond. Integendeel, ik was altijd directielid van bedrijven in verschillende landen. Maar ik vond het leuk om iemand te helpen bij het leren van de Nederlandse taal.” Yousef was het eerste kletsmaatje van Karel. En met succes! 


Van Start

Het was voor Karel en Yousef even zoeken hoe ze van start zouden gaan. Karel: “Uiteindelijk begin je aan iets zonder dat je weet hoe je het moet doen. Dat is een invulling voor ieder voor zich.” 

Karel ging bij zichzelf na wat hij zelf belangrijk vond als hij in het buitenland was; “Hoe vond ik mijn weg? Waar had ik de grootste problemen mee en wat was interessant om te weten?” Bij deze verschillende onderwerpen zocht Karel informatie. “Ik ben begonnen met Aardrijkskunde over Nederland. Daarna zijn we podcasts gaan luisteren.” 


Structuur

Om zoveel mogelijk uit de sessies te halen, besloot het koppel om te werken met een logboek. In één overzicht schreven ze wat ze de volgende keer zouden bespreken. Zo konden ze de gesprekken beiden voorbereiden.  “En als houvast en om terug te kunnen lezen waar je het over hebt gehad.” 

Voorbeeld logboek: 

- 15 MINUTEN PRATEN: we praten 15 minuten over sport, school en beroepen

- NEDERLANDS: woordenschat / praatplaat

- SPREEKTAAL 3.4: Zaken regelen vanaf Hfd. 2 nummer 2.9 op bladzijde 17

- KRANT: we bespreken een artikel uit de krant

Traject afgerond

Yousef en Karel zijn beiden erg enthousiast over hun contact. Ze hebben elkaar in december zelfs in het echt ontmoet! Ondanks dat het Kletsmaatjes-traject is afgerond blijft het koppel nog met elkaar in contact. Waar Yousef het meest van heeft geleerd? Lachend zegt Yousef: “De podcast over Tikkie!” 


5 tips van Karel voor taalvrijwilligers

  1. Je kunt het gesprek op verschillende manieren indelen en ook afwisselen. In het begin kan je bijvoorbeeld veel met praatplaten werken. Deze zijn makkelijk te vinden via Google afbeeldingen en Pinterest. 
  2. De spreektaal kan je oefenen via de modules van Spreektaal, verkrijgbaar via de besloten pagina op www.kletsmaatjes.nl. De login codes krijg je via je coördinator.
  3. Als je contact al iets van de Nederlandse taal begrijpt, kan je ook een podcast van www.eenbeetjenederlands.nl laten horen en vervolgens samen bespreken. Leuke podcasts met typische Nederlandse onderwerpen zoals #59 Fietsen, #53 Buienradar of #31 Tikkie
  4. Tijdens een gesprek via Google Meet kan je ook gebruikmaken van whiteboard. Er zijn genoeg gratis programma’s beschikbaar, zoals whiteboard.office.com van Microsoft. Met een whiteboard (eigenlijk een digitaal schoolbord) kan je het gesprek interactief maken door tekeningen tijdens een gesprek te plaatsen en van commentaar te voorzien.
  5. Houd het gesprek ontspannen en leuk, je contact zal erg nerveus zijn in het begin, een nieuwe taal en cultuur leren is altijd lastig en jij bent tenslotte vaak de eerste “niet-officiële” Nederlander voor je kletsmaatje.

Kletsmaatjes is op zoek naar vrijwilligers. Wil jij ook zo'n ervaring als Karel? Meld je vandaag nog aan als taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes. 

>