Kletsmaatjes viert 2-jarig bestaan in Johan Cruijff ArenA

30 maart 2022


Tijdens de coronapandemie introduceerde Het Begint met Taal een nieuwe vorm van taalcoaching: Kletsmaatjes. Zelfs nu fysiek afspreken weer kan, blijkt deze online vorm van taalcoaching onverminderd populair. Op dinsdag 29 maart 2022 vierden we samen met 100 vrijwilligers en nieuwkomers ons tweejarig bestaan in de Johan Cruijff Arena tijdens het FC Mooiste Contact. “Het was een prachtige avond”, aldus nieuwkomer Oğuz en vrijwilliger Leo. 


Eerste ‘live’ ontmoeting

Kletsmaatjes kreeg maar liefst 100 kaartjes cadeau voor de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland van ‘FC Mooiste Contact’. Dit is een samenwerking tussen KPN en de KNVB. Hiermee vierde Kletsmaatjes haar tweede verjaardag dus in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Extra bijzonder: voor de meeste koppels was het de eerste keer dat ze elkaar ‘live’ ontmoetten. 


“We zijn vrienden”

Kletsmaatjes koppelt een nieuwkomer en een taalvrijwilliger aan elkaar. 26 weken lang kletsen zij online een uurtje per week met elkaar. En met positief resultaat, zo vertelden deelnemers tijdens de voetbalwedstrijd. Volgens Kyunga is Kletsmaatjes echt mooi: “We zijn vrienden. We delen wat we denken. Een maand geleden was m’n kletsmaatje ziek, toen heb ik Koreaanse thee opgestuurd.” Voor Saïd helpt z’n kletsmaatje hem bij het beter leren praten van het Nederlands. Vrijwilliger Tjeert vindt het zelf heel verrijkend om vrijwilliger te zijn: “Ik leer heel veel, het is fantastisch!”. Ook Ali en Elfie zijn blij met het programma. “Het is heel leuk om met iemand nieuw te kletsen. Je maakt andere dingen mee. En het is lekker laagdrempelig!”

KM voetbalwedstrijd 2

Al 3.714 koppels

De oprichters van Kletsmaatjes zijn vriendinnen Sylvia de Groot Heupner en Renée Spruit. Toen het land op slot ging in maart 2020 vielen alle activiteiten stil. Voor taalvrijwilligers en nieuwkomers was het niet meer mogelijk om elkaar fysiek te ontmoeten en samen de Nederlandse taal te oefenen. Het Begint met Taal, het landelijke platform voor taalcoaching, wilde dolgraag iets doen voor deze groepen, zodat de integratie van nieuwkomers niet zou stagneren. Bijkomend voordeel: als landelijke organisatie konden we mensen van over het hele land met elkaar koppelen. Na een half jaar had Kletsmaatjes al 1.000 koppels, na een jaar 2.000, en nu, na twee jaar, maar liefst 3.714 koppels! Het programma heeft zijn bestaansrecht dus dubbel en dwars bewezen.


Wil jij ook meedoen?

Op dit moment wachten er zo’n 250 nieuwkomers op een kletsmaatje… Ga ook voor een onvergetelijke ervaring en meld je aan als taalvrijwilliger


>