"Als ik Nederlands spreek, weet ik dat anderen mij kunnen verstaan."

18 juli 2023


Wael komt uit Jemen en woont nu 1,5 jaar in Nederland. Hij is druk bezig om de Nederlandse taal te leren en heeft net zijn Kletsmaatjes-traject met kletsmaatje Kinke afgerond. Hoe kijkt hij hierop terug? Wij gingen met hem in gesprek. 


Voordat Wael begon met Kletsmaatjes woonde hij nog maar 10 maanden in een AZC in Nederland. Hij had geen Nederlandse contacten. “Ik heb mij aangemeld voor Kletsmaatjes omdat ik mijn Nederlands wilde verbeteren, vooral mijn uitspraak. Ook wilde ik meer leren over de Nederlandse cultuur.” Elke week praatten Kinke en Wael over verschillende thema’s. Soms was dat over een specifiek onderwerp dat Wael wilde weten met betrekking tot de Nederlandse cultuur. “Bijvoorbeeld toen ik op straat veel huizen zag met een tas en vlag buiten, vroeg ik aan mijn taalcoach waarom dit zo was. Ik wist niet waarom. Nu zie ik ze veel en weet ik wat het betekent.”

Gemeenschappelijke interesse

Kinke en Wael hadden een belangrijke, gemeenschappelijke interesse: Wael heeft vroeger geneeskunde gestudeerd, en dat is precies de studie waarvoor Kinke zich wilde aanmelden in Nederland. Ze konden praten over Wael’s ervaringen binnen het vakgebied en Wael kon meer leren over hoe het onderwijssysteem in Nederland werkt voor artsen in spé zoals Kinke. 


Aanbevelingsbrief voor geneeskunde

“Ik heb zelfs een aanbevelingsbrief geschreven voor mijn taalcoach voor haar aanmelding voor geneeskunde. Ik vind het bijzonder: in Jemen kan alleen een docent of collega dit schrijven voor iemand. Maar hier kan een aanbeveling ook van je kletsmaatje komen! Ik schreef over mijn kletsmaatje, hoe zij mij heeft geholpen met het oefenen van de taal en mij meer heeft geleerd over de Nederlandse cultuur. Wij hoorde pas nadat ons traject klaar was dat ze was aangenomen. Ik kreeg een appje van haar waarin ze het goede nieuws liet weten.”

“Door met mijn kletsmaatje te spreken, kreeg ik het vertrouwen in mijzelf om ook met anderen Nederlands te spreken. Als ik Nederlands spreek, weet ik dat anderen mij kunnen verstaan.”

Nederlands spreken 

Na het Kletsmaatjes-traject spreekt Wael meer Nederlands met mensen. “Nu spreek ik alleen in het Nederlands met Nederlanders. Vroeger vond ik dat moeilijk en sprak ik veel Engels, maar nu vind ik het makkelijker. Ik kan communiceren en ik kan antwoorden van mensen begrijpen. Door met mijn kletsmaatje te spreken, kreeg ik het vertrouwen in mijzelf om ook met anderen te spreken. Als ik Nederlands spreek, weet ik dat anderen mij kunnen verstaan.”


Als tip aan andere nieuwkomers wil Wael meegeven dat het belangrijk is om eerst de uitspraak goed te kunnen. “Bepaalde woorden in het Nederlands zijn moeilijk, zoals “uit” en “leuk”. Daarnaast is de grammatica en de zinsvolgorde moeilijk, maar als je de uitspraak kan, kan je elkaar vaak al begrijpen.” 


Het is belangrijk vrijwilligerswerk

Aan vrijwilligers wil Wael meegeven dat je een nieuwkomer veel helpt. “De meeste nieuwkomers zijn op zoek naar iemand die hen kan helpen met praten, want de taal is moeilijk. Het is dus belangrijk vrijwilligerswerk.” Bovendien zijn volgens Wael de meeste Nederlanders geïnteresseerd in andere culturen. Als taalcoach heb je een uitgelezen kans om hier meer over te leren!


* Dit interview is geschreven door Kletsmaatjes-coördinator Marit Beelaerts. 

Kletsmaatjes is dringend op zoek naar taalvrijwilligers. Wil jij nieuwkomers ook zo'n ervaring geven als Wael? Meld je vandaag nog aan als taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes. 

>