Kletsmaatjes Jacquelina en Ghonwa

20 december 2022 


Na 20 keer online kletsen is het voor Kletsmaatjes Jacquelina en Ghonwa tijd om terug te blikken met coördinator Nan. De eindevaluatie is, net als de rest van het Kletsmaatjes-traject, online. Maar wat valt je op? De kletsmaatjes hebben geen eigen scherm; ze zitten naast elkaar!


Coördinator Nan: “Jacquelina is op bezoek bij Ghonwa en ze hebben de grootste lol samen. Dat is eigenlijk vanaf het begin zo geweest. Ze hebben over van alles gesproken, veel gelachen en elkaar advies gegeven, bijvoorbeeld over Jacquelina’s jurk voor een Afghaanse bruiloft.” 


Kletsmaatje als familie 

Jaquelina en Ghonwa hebben elkaar nu 20 keer online gesproken. Maar ze spraken elkaar niet alleen online. Jacquelina vertelt dat dit al de derde keer is dat ze elkaar in het echt zien. En er staat nog een afspraak gepland in december. 

“Het Kletsmaatjes-traject is dan formeel afgerond, maar het is heel gezellig, dus we blijven elkaar nog wel zien en spreken. Niet meer iedere week, maar het contact onderhoud je samen en gaat dan vanzelf. Net als bij andere vriendschappen, waarbij je elkaar soms wat vaker ziet en dan weer even niet.” 

Ghonwa denkt daar net zo over; “Jacqueline is als mijn familie. Ze heeft tijd voor mij. Echt een mooie ervaring. We zijn nog steeds samen. Ik heb veel van haar geleerd en veel gelachen.” 


Een foutje is niet erg

Het gesprek tussen de kletsmaatjes verliep altijd vanzelf. Ghonwa: “We hebben het wel eens gehad over wat we de volgende keer zouden bespreken, maar dat is nooit gelukt. Dan hadden we het toch over iets anders.” 

Jacquelina: “Tijdens de eerste keer videobellen hebben we elkaar het huis laten zien. Ghonwa heeft zelf veel geschilderd en ik heb ook zelf geschilderd, dus dat gaf gelijk een klik. En eten is een gezamenlijke passie.” Jacquelina moet lachen; “Eten maken en praten over eten.


Ghonwa wil graag verbeterd worden op uitspraak. We hebben het erover gehad dat het vooral belangrijk is dat ik haar begrijp. Als er dan een keer een foutje in zit, dan is dat helemaal niet erg. Het gaat erom dat je veel praat.” 

Ghonwa: “Ik heb veel over taal geleerd. Als ik een vraag heb, dan vraag ik het aan Jacquelina om de juiste informatie te krijgen. Wat betekent dit? Of hoe kan ik dat zeggen? Maar ik heb ook over nieuwe dingen geleerd. Hoe ik met bepaalde situaties om kan gaan.” 


Jacqueline: “Het is mooi dat je echt een vertrouwensband krijgt, onlangs dat het online is. Je spreekt elkaar toch iedere week.


Nieuwe mensen leren kennen

Jacquelina: “Kletsmaatjes is erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb nu contact met drie kletsmaatjes. Ze zijn ontzettend gemotiveerd, want je moet het lef hebben om online te spreken. Het zijn vaak hele ambitieuze mensen die ook echt graag willen leren, want anders gaan ze Kletsmaatjes niet aan. 


Het is geestig om dingen terug te horen over “ons Nederlanders” of over onze gewoontes. Je leert ook over een andere cultuur en wat zij belangrijk vinden en hoe ze dingen beoordelen. De verwarring kan soms ook erg leuk zijn. Dat je een appje krijgt en wel begrijpt wat er wordt bedoeld, maar dat je de woorden zelf niet zou gebruiken. 

Ghonwa raadt het iedereen aan om mee te doen met Kletsmaatjes. Ook haar man is inmiddels kletsmaatje. “Je gaat niet alleen een kletsmaatje vinden om van te leren, je gaat ook een vriendin, vriend of familie vinden. Kletsmaatjes is een geweldig idee voor iedereen. Niet alleen voor nieuwkomers.”


Jacquelina: “Het is maar een uurtje per week. Moet je zelf eens voorstellen als je Italiaans leert en je mag een uur per week met een Italiaan spreken. Dat is toch geweldig?” 


Wil je ook kletsmaatje worden? Kletsmaatjes is op zoek naar taalvrijwilligers. Lees hier meer over de inhoud van het programma en meld je aan! 

Kerst Kletsmaatjes

Jaquelina op bezoek bij Ghonwa

>