Taal kan een barrière, maar ook de sleutel zijn

7 mei 2024


Dzifa en Sena hebben 6 maanden contact gehad via Kletsmaatjes. Wekelijks oefenden ze de Nederlandse taal en spraken ze over allerlei onderwerpen. Zo ook de Nederlandse geschiedenis. Een bezoekje aan het Openluchtmuseum in Arnhem was dan ook een mooie afsluiting van hun traject. Dzifa vertelt over haar ervaring als kletsmaatje: 


Taal als sleutel

Taal kan een barrière, maar ook de sleutel zijn tot volledige maatschappelijke deelname in een nieuw land. Hoe moeilijk het is om een nieuwe taal te leren op volwassen leeftijd, kwam ik zelf achter toen ik in Denemarken woonde. Ik merkte al snel dat het vooral lastig was om het spreken goed onder de knie te krijgen. Gelukkig had ik een aantal Denen om mij heen die me hielpen met oefenen. Helemaal vloeiend ben ik nooit geworden, maar zonder hulp van hen was ik nooit zo ver gekomen. 


Toen ik in augustus terug verhuisde naar Nederland was ik opzoek naar iets waarmee ik mijn tijd kon vullen. Het liefst ook iets waarmee ik anderen kon helpen. Na een kleine zoektocht op het internet kwam ik terecht bij het project Kletsmaatjes. Een initiatief van Stichting Het Begint met Taal dat Nederlandse taalvrijwilligers koppelt aan nieuwkomers die bezig zijn de taal te leren. Je spreekt binnen 26 weken 1x per week online af om samen te kletsen en de Nederlandse taal te oefenen. Na mijn ervaring in Denemarken was voor mij al snel duidelijk dat ik meer dan graag op deze manier betrokken wilde zijn met taaleducatie. 


Steeds zelfverzekerder

En toen was daar Sena! Sena komt uit Turkije en is nu ongeveer 2 jaar in Nederland. Haar ambitie is om het beroep waarvoor ze gestudeerd heeft (tandheelkunde) hier in Nederland te kunnen uitoefenen. Hiervoor moet zij niveau B2+ halen.

Sinds onze koppeling in september 2023 kletsten we iedere week over van alles en nog wat; studeren en het Nederlandse schoolsysteem, het nieuws van de week, de Tweede Kamerverkiezingen en de politiek, maar ook de culturele verschillen en overeenkomsten tussen Turkije en Nederland.

 
Eind februari liep ons traject na 6 maanden wekelijks kletsen ten einde. Iedere week heb ik mogen genieten van Sena’s gezelligheid en heb ik gezien hoe ze week na week steeds zelfverzekerder werd in het gesproken Nederlands. Ik was dan ook super trots om te horen dat ze het Staatsexamen NT2 op niveau B1 had gehaald! 


Bezoekje aan het Openluchtmuseum

Eerder in ons traject vroeg Sena of ik een keer een kletsuurtje kon voorbereiden over de Nederlandse geschiedenis. Dat hoefde ze mij als geschiedenisfanaat geen twee keer te vragen! Daarop stelde ik voor om een keer naar het Openluchtmuseum in Arnhem te gaan en elkaar daar in het echt te ontmoeten. Afgelopen zaterdag hebben we die belofte waar gemaakt. Ondanks het wisselvallige weer hebben we er een leuke en ontzettend leerzame dag van gemaakt met z’n tweeën!

Wij zijn voor nu klaar met ons traject, maar er wachten nog veel meer nieuwkomers om gekoppeld te worden aan een kletsmaatje. Wat mij betreft verdiend dit initiatief nog veel meer aandacht!

Kletsmaatjes is op zoek naar vrijwilligers. Wil jij ook zo'n ervaring als Dzifa? Meld je vandaag nog aan als taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes. 

>