Taalvrijwilliger Natalie in het zonnetje 

21 augustus 2023


Bij Kletsmaatjes zijn we ontzettend blij met alle taalvrijwilligers. In principe spreken taalvrijwilligers één keer per week met een kletsmaatje af. Er zijn taalvrijwilligers die na afronding van een traject doorgaan met een nieuw kletsmaatje. Geweldig! Zo ook taalvrijwilliger Natalie. Na afronding van haar 10e(!) traject spraken Mazen (Programmateam) en Vera (Kletsmaatjes coördinator) met haar af, benieuwd naar haar ervaring en motivatie.


Natalie is in 2021 gestart als kletsmaatje. Inmiddels heeft ze al meer dan 10 nieuwkomers geholpen met het oefenen van de Nederlandse taal. Met de meeste kletsmaatjes heeft ze nog steeds contact. Een aantal heeft ze zelfs ontmoet! Natalie zegt hierover: "Kletsmaatjes geeft mij persoonlijke voldoening. Hiermee bedoel ik het helpen van nieuwkomers om Nederlands te oefenen en te kunnen integreren in de maatschappij." 

Eerste kennismaking

Natalie vindt online taalcoaching erg fijn. Zo kan ze haar eigen tijd indelen, naast andere dingen die ze graag doet. Aan het begin van het traject stuurt ze haar nieuwe kletsmaatjes een berichtje om zichzelf te introduceren, en legt dan het initiatief bij hen. Het komt vaak snel tot een afspraak. 

De eerste afspraak staat in het teken van kennismaken. Natalie vraagt naar de achtergrond van haar kletsmaatje, naar wat ze graag willen oefenen, wat hun interesses zijn, en probeert achter het taalniveau te komen. Natalie maakt daarna veel gebruik van oefenmaterialen, zoals de boekjes van SpreekTaal. 


Kletsmaatjes met A1 niveau

Coördinator Vera: "Wat zo fijn is met Natalie is dat ze heel goed kan werken met kletsmaatjes die net A1 niveau hebben. Niet iedere vrijwilliger kan daar goed mee omgaan, omdat het een uitdaging kan zijn om ‘gewoon’ een uur vol te kletsen. Er is meer voor nodig, bijvoorbeeld oefenmateriaal. Maar aan Natalie kan ik dit altijd toevertrouwen. Ze gaat enthousiast aan de slag met nieuwe kletsmaatjes en lijkt het eigenlijk met iedereen naar haar zin te hebben." 


Motivatie en geloof in zichzelf

Natalie heeft inmiddels al 10 trajecten afgerond. Natuurlijk stopt een traject ook weleens eerder, als een kletsmaatje bijvoorbeeld geen tijd meer heeft omdat een kletsmaatje een cursus gaat doen, werk heeft gevonden, of het te druk heeft vanwege kinderen. Maar de meeste trajecten worden met veel plezier tot het einde voltooid. Natalie: "Het is leuk dat ze via mij meer motivatie en geloof in zichzelf krijgen, en dat ik ze op die manier kan begeleiden in Nederland.”


Tips van Natalie aan andere taalvrijwilligers:

  • Creëer een vriendelijke sfeer waarin kletsmaatjes zich comfortabel voelen om te oefenen en fouten te maken.

  • Geef ook complimenten voor hun inspanning en inzet. Wees begripvol en geduldig.

  • Gebruik van digitaal oefenmateriaal kan wonderen doen. 

Iedereen kan meehelpen

Mazen (programmateam) vertelt: “Het is zo fijn om enthousiaste taalvrijwilligers zoals Natalie te hebben. Tijd en energie investeren om een ander te helpen is mooi, maar dat voor meerdere mensen doen is nog mooier. Er zijn veel nieuwkomers die hulp nodig hebben en met iemand als Natalie worden dat er gelukkig minder.” 


Natalie is ondertussen alweer halverwege het traject met 2 kletsmaatjes en wil er graag nog een kletsmaatje bij. Natalie raadt iedereen aan om ook kletsmaatje te worden: "Vrijwilligerswerk stelt mensen in staat om actief deel te nemen aan de samenleving en iets terug te geven aan de gemeenschap. Kletsmaatjes geeft mij de kans nieuwe mensen te leren kennen en sociale banden op te bouwen.” 

Kletsmaatjes is dringend op zoek naar taalvrijwilligers. Wil jij ook zo'n ervaring als Natalie? Meld je vandaag nog aan als taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes. 

>